UXDE dot Net

Parabenii – prieteni sau dușmani ai sănătății

Posted by on

Șampoane, loțiuni, produse pentru bronzare, cosmetice decorative, o mulțime de produse conțin parabeni. Dacă in trecut acestia erau cunoscuți în special de catre experții în domeniul chimiei, în ultimul deceniu, consumatorii au învățat numele acestor substanțe și aleg cu atenție produse “fără parabeni”.

De ce avem nevoie de acesti parabeni?

Acești compuși chimici sunt într-adevăr foarte obișnuiți. Acestia se găsesc nu numai în detergenți și cosmetice. Parabenii sub codurile E214, E216 și E218 pot fi găsiți în produsele alimentare, iar metilparabenul și propilparabenul se găsesc în produsele farmaceutice sub denumirea de nipagin și nipazol.

Între timp, potrivit unui studiu din 2004, parabenii sunt responsabili pentru dezvoltarea tumorilor mamare și sunt, de asemenea, acuzați pentru o serie de boli. Dacă sunt atât de periculosi, de ce nu sunt interzisi?

Parabenii sunt conservanți eficienți. Fără astfel de aditivi, majoritatea produselor devin un teren de reproducere excelent pentru bacterii, ciuperci și mucegai și se deteriorează în câteva zile.

De fapt, parabenii sunt “rude directe” ale aspirinei, acidului salicilic și sunt fabricate din acid benzoic (numele antic este “tămâia roșie”). Istoricul utilizării acidului benzoic ca conservant are mai mult de 4 secole: acesta a fost considerat inițial cel mai bun mod de depozitare pe termen lung al gemurilor și compoturilor de fructe.

În același timp, în ciuda activului anti-marketing de la producătorii de produse naturale și organice, parabenii nu sunt invenția oamenilor de știință. Precursorul acestor compuși este prezent în afine, zmeură, mure. Și metilparabenul, de exemplu, este prezent în forma sa pură în afine.

În prezent, parabenii sunt considerați a fi un conservant cu spectru larg, cu un nivel scăzut de alergenicitate și o eficiență ridicată în comparație cu alți reactivi utilizați în industria cosmetică, farmaceutică și alimentară.

Studii internaționale privind efectele parabenilor asupra oamenilor

De ce au devenit brusc suspiciuni în rândul consumatorilor?

În 2003, un om de știință britanic, dr. F. Darbre a publicat rezultatele unui studiu, conform căruia o concentrație mare de parabeni a fost găsită în celulele tumorale obținute ca urmare a puncției de sân. Mai târziu, s-a dovedit că eșantionul a fost de numai 20 de cazuri de cancer, în 18 dintre cele 20 cazuri au fost într-adevăr găsite probe de parabeni, iar efectul lor asupra dezvoltării tumorii nu a fost explicat. Dar, deoarece parabenii au activitate estrogenică, pentru mass-media legătura dintre hormoni, compuși chimici și cauza cancerului s-a dovedit a fi destul de logică și ușor de explicat.

În curând, în 2004, Dr. Darbre însuși a publicat un articol în revista Applied Toxicology, în care a respins legătura dintre parabeni și dezvoltarea cancerului: “Nu s-au făcut presupuneri că parabenii nu au produs tumori de cancer mamar”. Cu toate acestea, primul articol al omului de știință a fost suficient pentru a provoca refuzuri în masă din produsele care conțin paraben, precum și pentru a începe să se studieze efectele lor asupra sănătății.

Ce spun alte organizații de cercetare și medicale despre parabeni?

  • Societatea Americana pentru Cancer: “Bazandu-ne pe cercetare, am ajuns la urmatoarea concluzie: opinia cu privire la posibilele efecte negative ale utilizarii parabenilor in cosmetice si ca acestea pot creste riscul de a dezvolta cancer de san nu este confirmata.
  • US Federal Food and Drug Administration (FDA): “S-a stabilit că utilizarea parabenilor în produsele cosmetice este sigură. Pe baza numeroaselor dovezi științifice recente din ultimii ani, se poate argumenta că consumatorii nu au motive să se preocupe de utilizarea produselor care conțin parabeni. “
  • Comitetul științific pentru siguranța consumatorilor a publicat avizul oficial al Uniunii Europene privind siguranța neechivocă a parabenilor.
  • Health Canada: In prezent, nu exista niciun motiv sa se creada ca exista o legatura de cauzalitate intre parabeni si cancer de san.

Alte studii au respins chiar afirmația că parabenii sunt unul dintre cei mai sensibili (hipersensibili) agenți de protecție a produselor cosmetice, afirmând că “acești compuși omniprezenți au rezistat mai mult de patru decenii de teste ample pe piele, realizate de diverse organizații europene și de americane. Parabenii sunt considerați în prezent unul dintre cei mai puțin sensibili conservanți din produsele cosmetice. “

În ceea ce privește influența asupra oamenilor ca fitoestrogeni, testele au arătat că efectele estrogene ale parabenilor din produsele cosmetice sunt aproape de 1000 de ori mai slabe decât cele ale fitoestrogenelor din alimentele naturale, ca să nu mai vorbim de medicamente.

Poate că singura opinie care nu a fost respinsă în prezent, care leagă metilparabenul și daunele relative la sănătate, aparține specialiștilor de la Universitatea de Medicină din Kyoto (Japonia): metilparabenul sub influența razelor ultraviolete accelerează îmbătrânirea pielii.

Parabenii împotriva altor “conservanți naturali”: cine este mai dăunător?

Parabenii sunt compuși chimici naturali găsiți în natură. În mod paradoxal, producătorii de produse ecologice pretind pericolele acestor substanțe atunci când sunt dovedite inofensive și originare. În fructe, cum ar fi morcovi, afine, cireșe, castraveți, fasole etc., există mult mai mulți parabeni și alți compuși chimici care imita estrogenul decât o cantitate neglijabilă de derivați ai acidului benzoic în produse cosmetice și medicamente (0,04-0,1% medie).

Alți conservanți utilizați în produsele naturale sunt semnificativ mai puțin eficienți în parabeni. Pe lângă durata scurtă de conservare și riscul ridicat de dezvoltare a florei patogene, aceste substanțe au un spectru îngust de activitate sau o capacitate destul de ridicată de a provoca alergii.

Nu sunt excluse falsurile: de exemplu, extractul din semințele de grapefruit folosit în creme ca agent antimicrobian și antifungicidal s-a dovedit a fi o combinație de triclosan, metilparaben, clorură de benzetoniu și arome.

Adevărul despre parabeni este că există o cantitate exhaustivă de dovezi științifice care demonstrează siguranța parabenilor. De asemenea, consumatorul are dreptul de a lua decizia de cumpărare complet independent, primind în același timp informații complete despre “compușii chimici” și despre “mijloacele naturale absolute”.

Post Tags:

About the Author

You can find on , and .

Un comentariu to Parabenii – prieteni sau dușmani ai sănătății

  1. Mister

    am revazut mad max fury road pe 123movies download si nu prea am inteles faza cu ‘admira-ma (si apoi se dadea cu spray’ul ala la gura) ; si mediocru’ ce insemnau aceste fraze/cuvinte? erau gata sa se sacrifice si dadeau cu spray si erau pregatiti pt valhala? si mediocru spuneau cand cineva avea un fail ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *