UXDE dot Net

Despre vorbitul în public

Posted by on

Se spune că vorbitul în public este cea mai mare temere a oamenilor, iar această temere este una mai des întâlnită decât frica de moarte. Chiar dacă pare greu de crezut, studiile au demonstrat acest lucru. Emoțiile sunt mult mai puternice atunci când trebuie să ieși în fața unui public numeros cu un discurs decât atunci când te gândești la moarte (poate și pentru că avem tendința de a spune mereu “mie nu mi se poate întâmpla“). Aceste emoții sunt și pentru că ne-am creat anumite standarde și credem că doar cei experți pot ieși în față să prezinte un discurs și nu avem încredere absolută în propriile competențe.

Vorbitul în public este un exercițiu, trebuie mereu repetat și testat, fără frica de a da greș. Nu se întâmplă nimic dacă te blochezi la un moment dat sau stâlcești un cuvânt, important este să revii și să treci peste momentele acestea, să nu te lași influențat și să dorești să repari fiecare defect dintr-o prezentare. Vorbitul în public este ca viața, nu contează de câte ori cazi, ci de câte ori revii, te ridici.

Cele mai importante aspecte la vorbitul în public:

  • Să fii cât mai original și să nu încerci să pari ceea ce nu ești
  • Să îți pregătești un speach bun de acasă, dacă este cazul
  • Să nu te scuzi de emoții, nu faci nimic altceva decât să atragi atenția către acele emoții și le faci mult mai evidente pentru cei care te ascultă
  • Să te îmbraci cât mai lejer, dar totuși în temă cu evenimentul. Nu te îmbrăca într-un anumit costum doar pentru că ai văzut undeva că așa se îmbracă cei care țin discursuri, fii tu!
  • Fii cât mai documentat despre publicul tău. Este foarte important să îți cunoști publicul și să vorbești pe limba lor.

Post Tags:

About the Author

You can find on , and .

Lasă un răspuns