Avantajele și dezavantajele rețelelor de socializare

Am devenit fan al rețelelor de socializare încă de când le-am descoperit. Am avut conturi de la Hi5 și până la MySpace, în prezent fiind cât de cât activ doar pe cea mai populară dintre ele: Facebook-ul.

Acum câteva zile însă am fost la un pas să-mi închid contul de Facebook fiindcă, pur și simplu, am vrut să mă deconectez de la atâta socializare virtuală și să mă axez mai mult pe viața reală. Din păcate sau din fericire n-am făcut-o însă, punând în balanță avantajele și dezavantajele și ajungând la concluzia că e ok dacă îmi păstrez contul.

Avantaje

Comunicare – motivul principal pentru care eu folosesc rețelele de socializare e faptul că pot comunica mult mai ușor cu persoane al căror număr de telefon nu-l am, cu persoane care stau suficient de departe de mine încât să nu ne putem întâlni să discutăm față-n față. Trebuie să recunoaștem că e un mod ușor de a comunica.

Noutăți – deși o parte din tot ceea ce se share-uiește pe Facebook și restul rețelelor asemănătoare sunt bazaconii, există și momente când ajunge pe la noi o informație bună de care într-adevăr avem nevoie. Ăsta e un alt avantaj principal, veștile se împrăștie mult mai repede.

Dezavantaje

Mult timp consumat – foarte mulți utilizatori ai Facebook-ului își pierd ore bune zilnic scrollând news feed-ul fără să găsească nimic interesant.

Riscuri pentru copii – în cazul adulților nu se aplică acest lucru, cel puțin nu prea cred însă pentru copilașii care-și postează prea multe detalii despre ei pot risca lucruri precum răpirea, ceea ce nu e deloc ok. Sfat pentru părinți: nu vă spionați copiii, nu-i obligați să facă sau să nu facă ceva pe net ci învățați-i ce e bine și ce e rău. Așa se vor descurca singuri mult mai bine decât dacă ați fi la fiecare pas după ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *